Veličanstveni Olimp

Veličanstveni Olimp, kao da posmatra vec hiljadama godina život dole u dolinama i obalama ispod. Olimp se nadvija iznad Litohoro, spustajuci svoje vrhove sa ​​neba i stvarajući mitove koji se kotrljaju  niz njegove padine, lutaju šumama i gudurama, kao spektakularne prirodne lepote .

Kakav utisak i emocije stvara Sam pogled na ovu legendarnu planinu?

litochoro3

Najviša u Grčkoj (2.917 m), označava granicu između Makedonije i Tesalije. Njegovi vrhovi su postali  prebivalište za dvanaest bogova u mašti starih Grka. Niže dole, to je bio dom muza, pokrovitelj umetnosti.

Svuda I na  na svakom koraku priroda prikazuje svoje bogatstvo…

Olympus – koji  prema raznim etimolozima može značiti nebo, visoku planinu, sve belo ili nesto sto presijava, najveća snaga – cini  planinsku masu, s nekoliko vrhova viših od 2.000 metara (2.917 m Mytikas, Stefani 2.909 m, 2.911 m Skolio.. Agios Antonios .. 2817., Profitisllias 2.803 m., Kaloyeros 2701 m.). Godine 1938 je proglašen nacionalnim parkom  zahvaljujući svojim I geoloških formacijama  svoje flore i faune, među kojima su mnoge retke vrste. Godine 1985 je takođe proglašen za arheološki i istorijski  spomenik, dok ga je 1981.god.  UNESCO proglasio za deo globalne biosphere.

Leave a Comment