Veličanstveni Olimp

Veličanstveni Olimp, kao da posmatra vec hiljadama godina život dole u dolinama i obalama ispod. Olimp se nadvija iznad Litohoro, spustajuci svoje vrhove sa ​​neba i stvarajući mitove koji se kotrljaju  niz njegove padine, lutaju šumama i gudurama, kao spektakularne prirodne lepote .

Kakav utisak i emocije stvara Sam pogled na ovu legendarnu planinu?

litochoro3

Najviša u Grčkoj (2.917 m), označava granicu između Makedonije i Tesalije. Njegovi vrhovi su postali  prebivalište za dvanaest bogova u mašti starih Grka. Niže dole, to je bio dom muza, pokrovitelj umetnosti.

Svuda I na  na svakom koraku priroda prikazuje svoje bogatstvo…

Olympus – koji  prema raznim etimolozima može značiti nebo, visoku planinu, sve belo ili nesto sto presijava, najveća snaga – cini  planinsku masu, s nekoliko vrhova viših od 2.000 metara (2.917 m Mytikas, Stefani 2.909 m, 2.911 m Skolio.. Agios Antonios .. 2817., Profitisllias 2.803 m., Kaloyeros 2701 m.). Godine 1938 je proglašen nacionalnim parkom  zahvaljujući svojim I geoloških formacijama  svoje flore i faune, među kojima su mnoge retke vrste. Godine 1985 je takođe proglašen za arheološki i istorijski  spomenik, dok ga je 1981.god.  UNESCO proglasio za deo globalne biosphere.

Najstariji hotel na svetu

1300 godina gostoprimstva

U blizini čuvene planine Fudži u Japanu, nalazi se Nishiyama Onsen Keiunkan, jedan od mnogobrojnih japanskih hotela sa sopstvenim izvorom termalne vode.

Međutim, njegova osobenost je u tome što postoji već više od jednog milenijuma, zapravo 1311 godina.

Osnovan 705. godine nove ere, smatra se najstarijim hotelom na svetu a takođe i jednom od najstarijih kompanija na svetu koja još uvek radi.

Osnovao ga je Fudživara Mohito i tokom 52 generacije, hotelom upravlja ista porodica. Od 2011. nalazi se u Ginisovoj knjizi rekorda. 

Izvor: Nishiyama Onsen Keiunkan

Pustinjski turizam u Tunisu

Jahanje kamila u zalazak sunca, druženje sa nomadima uz logorsku vatru, poseta Berberima koji još uvek žive ukopani u pesak u takozvanim trogloditima, vožnja džipovima po dinama, samo su deo saharske avanture

Posetiti Tunis, a ne boraviti u Sahari znači ne iskusiti sve čari koje ta zemlja pruža.

Pustinjske ture koje odavno nude svetski turoperateri, a koje posebno vole Italijani, Francuzi, Kanađani i Rusi, od oktobra će biti u ponudi i tri domaće agencije. Avanturisti će u pustinju moći da se upute upravo u oktobru ove ili aprilu naredne godine.

Ko je ikada iskusio, a do sada je turistima iz Srbije to bilo moguće samo na dvodnevnim izletima, uzbuđenje koje pruža pustinja zna da se svaki dat dinar isplati. Jahanje kamila u zalazak sunca, druženje sa nomadima uz logorsku vatru, poseta Berberima koji još uvek žive ukopani u pesak u takozvanim trogloditima, vožnja džipovima po dinama samo su deo saharske avanture. Nova tura

Anita Tomašević, koja radi 11 godina u Tunisu kao vodič i tvorac „saharske priče“ kaže za Ekonom:east da su do sad domaće agencije pravile masovne ture koje se mogu prodavati gotovo tokom cele godine jer su isplative. „Ova tura nije za čitavu godinu i nije za mase. Radiće se četiri puta godišnje sa grupom od maksimalno 25 ljudi”, objašnjava ona.

„Pustinja je velika tajna za sve nas, tiha, beskrajna, surova, nepredvidljiva. Treba ’čuti’ pustinjsku tišinu, videti zalazak sunca. Tek u toj tišini, svi koji dolazimo iz buke, nebodera, smoga, shvatimo koliko nam treba mir i bude nam jasno, otkud proviđenja i Muhameda i Hrista i Bude upravo u pustinji”, kaže ona.

“Na put treba da pođu oni koje vole prirodu, avanturisti svih statusa”, kaže Anita Tomašević i dodaje da su do sad na izlete uvek išle različite generacije, čak i oni koji su duboko zagazili u osmu deceniju života.

Pored navedenih zanimljivosti, tura će uključivati i dva noćenja u primorskom gradu Susu po dolasku i isto toliko nakon posete Sahari. Dovoljno da se za put dobro pripremi, eventualno „brčne“ u moru i na kraju slegnu utisci pred povratak kući.

Iako od milionskog Susa do najveće svetske pustinje ima nekoliko stotina kilometara, spuštanje na jug zemlje nije dosadno. Na putu su ostaci Kartagine, arena El Džem, četvrta po veličini u svetu, grad Matmata sa mesečevim pejzažom na kojem su snimane pojedine scene Lukasovog i Spilbergovog čuvenog serijala Ratovi zvezda, Engleskog pacijenta, a u blizini je i Sting snimao spot za pesmu Desert rose. U tom gradu žive Berberi sa nebeskoplavim očima koji rado primaju goste, a domaćice su spremne da im pokažu kako se na tradicionalan način mlela pšenica za nacionalno jelo kus-kus.

Stari, miroljubiv narod, koji još živi pod zemljom, ostavlja poseban pečat u moru utisaka. Zašto još uvek žive na taj način? Sahara je do te mere surova da dnevna temperatura doseže i 65 stepeni, a noću se spušta na više od 15 stepeni ispod nule. U njihovim trogloditima je uvek oko 18. Domovi su im skromni, a na ulazu u svaki su dlan i riba, simboli plodnosti. Država se, znajući da su turistička atrakcija, potrudila da im olakša život i zadrži ih na tim prostorima pa im je dovela struju i vodu koje ne plaćaju.

Nedaleko je i pomenuta scenografija Ratova zvezda koja ušuškana među pustinjske dine deluje nestvarno. Pustinjska tura uključuje i vožnju džipovima, što uz dobre vozače znači i pravo uzbuđenje, posebno kad neki od njih pokuša da pređe dinu preko koje ranije automobilska guma nije prešla. Tad točkovi ostanu ukopani, turisti se bosi rastrče po pesku, pojedini se pridruže vozačima u „gurci“ i sasvim slučajno u sećanje se ureže još jedan detalj. Kilometri saharskog putovanja ispresecani su nestvarnim oazama, posebno onim šćućurenim među obronke Atlasa. Zemlja u razvoju

Tunis se, inače, brzo razvija. Građevinska industrija je u uzletu, infrastruktura na zavidnom nivou, a poznavaoci kažu da iz meseca u mesec niču nove zgrade, produžavaju se putevi i to kroz nepristupačne predele Sahare i Atlasa. Uskoro bi trebalo da proradi deveti aerodrom. Turizam i poljoprivreda i dalje drže primat. Gotovo čitavi stepski predeli su pod maslinom i palmom. U Tunisu ima 60 miliona stabala masline i 40 miliona stabala palme. Zato je ta zemlja među najvećim izvoznicima masline, ulja od te biljke i urme. Sok palme se koristi i za proizvodnju rakije pod nazivom „tibarin“, listovi za pletenje raznih stvari, a stabla idu u građevinski materijal.

Ova zemlja gotovo da ne uvozi hranu i sve kulture proizvodi na severu. S druge strane, treći je izvoznik fosfata na svetu. Ipak, ovo je jedna od zemalja u razvoju koja se trudi da maksimalno koristi svoje resurse, iako je dve trećine teritorije prekriveno peskom. Prosečna plata je 200 evra, dok visokoobrazovani poput lekara koji rade u državnoj službi, zarade oko 700 evra.

Godišnje zemlju poseti pet miliona turista. Ranije su „zapadnjaci“ dominirali, ali od terorističkog napada na SAD 2001. primat preuzimaju „istočnjaci“, pre svega Rusi. Bojazan od svega što je islamsko nije jedini razlog zbog kojeg turisti iz zapadne Evrope manje dolaze. Nivo usluge je ostao na istom nivou kao pre deceniju. Tunišani su dostigli svoj vrh i teško ga prevazilaze pa njihovi hoteli sa pet ili četiri zvezdice ne podrazumevaju sve ono što imaju evropski te klase. Zato pri izboru smeštaja treba biti oprezan. Kao i pri kupovini.

Oaza

Šebika. Oaza iz mašte. Kozja staza, uzbrdice i nizbrdice oko kojih su nepregledne planinske stene i onda pred očima „pukne“ izvor iz kamena okružen palminim drvećem. „Pokušao sam da zamislim oazu, ali da izgleda ovako… Stvarno ne mogu da verujem. Oduševljen sam“, komentariše građevinski inženjer iz Beograda koji iza sebe ima kilometre putovanja. Arapi i tu u pustinji pokušavaju prodati pustinjske ruže, ametist, raznu bižuteriju. Tako je i u Šebici, ali i na slanom jezero El Džerid, potomku mora. Pored jezera prodaju se sveže pustinjske ruže, kamenje koje podseća na taj cvet nastalo od soli, peska i vode, i tek ubrane urme. Cenkanje je naravno dozvoljeno i preporučljivo. Arapi namerno počinju sa visokim cenama, a dobri trgovci ih mogu spustiti i do 80 odsto početne vrednosti. Oni manje vešti će sigurno izgubiti bitku, biti prevareni pa i „namagarčeni“.

Liberalna diktatura

Tunis je bezbedna zemlja sa 300.000 vojnika i policajaca na desetak miliona stanovnika. Najliberalnija je od svih islamskih država, što duguje advokatu, a kasnije i predsedniku Habibu Burgibi. On je 1956. na miran način, pregovorima sa Francuzima, Tunisu doneo nezavisnost. Zakonom je zabranio poligamiju, pa Tunišani kažu da im nije uveo monogamiju nego monotoniju. Žene je oslobodio obaveze da nose zar. Omogućio im je da rade, ali je tunižansko društvo i dalje muško. Žene se retko mogu sresti u prodavnicama, bankama, buticima. Josip Broz Tito mu je bio dobar prijatelj, pa druga, treća ili četvrta ulica po važnosti u svakom gradu nosi njegovo ime, a u glavnom gradu, Tunisu, jedna je nazvana i Jugoslavija. Burgiba je umro pre devet godina, a od 1987. zemljom vlada Ben Ali. On je nastavio da gradi i ulaže u svoju zemlju kao što je to činio i njegov prethodnik.

Najbolje dijete za vrele dane

Naš organizam savršeno dobro zna da mu po vrućini ne treba teška, masna hrana, jer za njeno varenje mora da uloži dodatni napor koji mu leti nimalo ne prija.


Izbaciti masti

Kad je napolju vruće, malobrojni su oni koji će poželeti da pojedu slaninu, čvarke ili druge zimske gurmanluke. U tome nema ničeg neobičnog pošto ljudskom organizmu nisu potrebne dodatne kalorije da se zagreje; naprotiv,  čovek nesvesno poseže za porcijom salate i preskače masno pečenje.
Leto, međutim, nije razlog da pređemo u vegetarijance. Da bi ishrana bila uravnotežena, ona mora da sadrži malu količinu belančevina životinjskog porekla. One su „građevinski materijal” za naše ćelije i neophodne su za jači imunitet. To znači da ne treba sasvim da izbacite meso, ali se opredelite za nemasne vrste ove omiljene namirnice: piletinu, ćuretinu, teletinu ili, što je i najbolje, komad ribe ili ribljeg filea.
Uostalom, leto je najbolje vreme za osobe koje su sklone da uveče pustoše frižider. Po vrućini meso i ribu treba jesti predveče, a ne za ručak, dakle onda kad vrelina malo popusti. Međutim, oni koji žele da smršaju treba da znaju da od poslednjeg obroka do odlaska u postelju treba da prođe bar tri sata.

Najbolje dijete

Pošto po vrućini naš apetit slabi, to je najbolje vreme da se otarasimo nekoliko suvišnih kilograma. Jer dan-dva dijete po vrućini mnogo će nam lakše pasti nego zimi.
Povrh svega, leto je sezona voća i povrća koji će nam pomoći da se oslobodimo viška kilograma, a ujedno će obezbediti organizmu neophodne vitamine i minerale. Ali morate imati na umu da voćne dijete ne smete da držite duže od dva do tri dana.

Dijeta s jabukama


Traje tri dana. Možete izgubiti 2 kg. Oko 2 kg svežih jabuka podelite na pet porcija. Jabuke mogu da se jedu u neobrađenom vidu, ali od njih može da se napravi nekoliko jela. Na primer, salata: 300 g zrelih, oljuštenih jabuka narendajte na krupnom rendetu, pomešajte sa narendanim korenom peršuna i celera i začinite limunovim sokom.
Drugi recept: salata od jabuka i luka. Dve dobro oprane kisele jabuke narendajte, dodajte im glavicu sitno seckanog crnog luka i kašiku sitno seckanog peršuna. Blago posolite i začinite maslinovim uljem.

Dijeta sa šargarepom

Traje tri dana. Možete izgubiti do 3,5 kg. Narendajte šargarepu, dodajte joj sok od limuna, po želji malo meda, ali maksimum jednu supenu kašiku dnevno. Ta salata sme da se jede u neograničenoj količini. Uz svaku porciju možete da dodate po jednu voćku: jabuku, kivi, grejpfrut, pomorandžu ili nar. Pijte što više vode ili čaja.

Dijeta s paradajzom

Traje dva dana. Možete izgubiti 2 kg. U toku jednog dana treba pojesti 1,5 kg svežeg paradajza u četiri porcije, i to bez dodavanja soli, bibera ili ulja.

Dijeta s lubenicom

Traje dva dana. Možete izgubiti od 2 do 3 kg. Dnevno pojedite oko 1,5 kg lubenice i ništa više, osim naravno vode i nezaslađenih čajeva.

Dijeta s kupusom


Traje sedam dana. Možete izgubiti do 5 kg. Osnova dijete je čorba od kupusa, koja sme da se jede u neograničenoj količini. Pored toga, prvog dana možete pojesti bilo koje voće (osim banane), drugog dana neko zeleno povrće i jedan bareni krompir preliven sa malo ulja, trećeg dana bilo koje voće i povrće (osim krompira), četvrtog vam sleduju tri banane i nemasno mleko, petog porcija ribe ili belog pilećeg mesa s jednim paradajzom, šestog – barena govedina sa zelenom salatom i na kraju, sedmog – pirinač s povrćem.
Dijeta s krastavcima

Traje tri dana. Možete izgubiti 3,5 kg. Osnovu ove dijete čini salata. Potreban vam je 1 kg krastavaca, koji ćete oljuštiti i iseći na kolutove. Prelijte ga nemasnim jogurtom ili kiselim mlekom. Malo posolite i tu količinu podelite u tri porcije.
Za večeru smete dodatno da pojedete 50 g barenog mesa ili jedno jaje. Za doručak možete da se počastite jednim parčetom tosta s tankim slojem margarina, šoljom kafe ili čaja bez šećera. Pre odlaska u postelju možete da pojedete jednu veliku jabuku, krušku ili bananu.

LAGOMANDRA Hotel

Lagomandra hotelski kompleks uključuje dva hotela – Lagomandra Hotel i Lagomandra Beach, koji se nalaze na samo 5km udaljenosti od gradića Neos Marmaras. Hotel je dobio ime po plaži Lagomandra na kojoj se i nalazi.

Lagomandra Hotel se nalazi iznad puta u prelepom zelenom okruženju. Gosti ovog hotela koriste usluge na plaži hotela Lagomandra Beach. Hotelski kompleks sastoji se iz nekoliko zgrada u kojima su rasporedjene dvokrevetne sobe i mezonete za 4 osobe. Hotel ima nekoliko restorana, tradicionalnu grčku tavernu, bar oko bazena, bar na plaži, kafe i snack bar u bašti, TV salu, jacuzzi, ležaljke i suncobrane oko bazena (ne naplaćuju se), sef, parking i mini market. Sobe su opremljene klima uređajem, TV-om, telefonom, frižiderom i fenom za kosu u kupatilu.

Hotel Lagomandra Beach

Hotel Lagomandra Beach nalazi se na samoj plaži. Sastoji se od dvokrevetnih soba raspoređenih u nekoliko zgrada. Sve sobe su klimatizovane i imaju terase sa pogledom na more a opremljene su TV-om, telefonom, frižiderom i fenom za kosu u kupatilu. Hotel ima restoran u kome se služe doručak i večera na bazi švedskog stola, grčku tavernu sa tradicionalnim jelima, bazen na otvorenom, jacuzzi, TV salu, mini market, dečije igralište, salu za rekreaciju uz različite igre za sve uzraste… Za rekreativce, tu su tereni za košarku i odbojku, stoni tenis, iznajmljivanje bicikala, klub za sportove na vodi, staze za planinsku šetnju…

Usluga u hotelu Lagomandra Hotel je polupansion ili sve uključeno (all-inclusive), a u hotelu Lagomandra Beach usluga je na bazi polupansiona.

Porto Carras Grand Resort

“Porto Carras Grand Resort ” je kompleks koji se nalazi na oko 2 km juzno od mesta Neos Marmaras, potpuno je ogradjen i u njegovom sastavu su 3 hotela, marina, heliodrom, golf teren (18 rupa), fudbaski teren (za 5×5 igraca), teniski i kosarkaski tereni, stala sa konjima i ujedno skola jahanja, nekoliko malih (oskudnih i prilicno skupih) prodavnica, 3 restorana i nekoliko barova u sastavu hotela…

Bazeni sa morskom vodom ispred hotela su super, djakuzi i ostalo, a plaze ispred hotela su predivne.

Kompleks je toliko ogroman, da pored putokaza koji su na svakom cosku – da se ne biste izgubili, ima i sopstveni motorni vozic koji vozi od 14-22h po celom kompleksu i staje na 10-ak mesta prevozeci goste hotela na sve strane, a moze da se iskoristi i za razgledanje. Izmedju hotela Sithonia i Meliton nalazi se lepo uredjen park sa setalistima i improvizovana bina za odrzavanje koncerata i raznih manifestacija, kojih je bilo u toku celog leta. Treba spomenuti i veliku marinu sa mnostvom jedrenjaka i prelepih i skupocenih jahti.